gedragsverandering ivm warmte

Even een berichtje vanuit de constatering door onze chauffeurs.
De warmte houdt vol en geeft hier en daar veranderingen in het gedrag bij de dieren.
Draag er svp zorg voor dat de dieren goed nuchter zijn, maar wel hebben kunnen drinken voor het transport begint.
Afgelopen dagen zagen onze chauffeurs, met biggen verplaatsen, dat er biggen tussen lopen waarbij de zeugjes aangevreten vazels hadden, dus niet aan de staart gebeten, maar er net onder.
Dat verschijnsel zien we indien de dieren voelen dat hun “zouten” aangevuld moeten worden door de hitte. Het typische is dan, dat ze vooral bij de zeugjes zichtbaar, de urine proberen op te drinken zodra een zeugje piest. Ze gaan daarna likken of proberen urine op te zuigen en dan zie je dat er rauwe plekjes ontstaan die later ook weer genezen zodra de die behoefte minder wordt.
Overleg, als vermeerderaar meestal, of je elektrolyten(of gewoon zout) of iets dergelijks moet bijgeven door het water en zorg vooral voor meer plaatsen waar de dieren kunnen drinken. Het ontstaat vaak aan het einde van de biggen-opfok, omdat daar, door het snelle groeien aan het einde, de hokken vol worden en de drinkbehoefte bij warm weer groter is dan de beschikbare voorraad nippels of plaatsen waar gedronken kan worden.
Schenk hier svp aandacht door het gedrag van de biggen te bekijken deze dagen. Het vraagt echt ook hoge inspanning van de dieren als de temperaturen deze waarden hebben.
Het kan zijn dat deze verschijnselen (nog) niet op uw bedrijf zichtbaar zijn, maar let wel op dat het aantal drinkplekken moet worden uitgebreid tot minimaal 1 drinkplek per 10 dieren, dat kan nu ook gerust een losse bak met water zijn !
Vrijdag 27 juli kan het zijn dat het Hitteprotocol een totaal vervoersverbod eist, waardoor er geen dieren meer mogen worden verplaatst.
Indien dit van toepassing wordt, dan zullen wij alleen die betrokken bedrijven daarvan op de hoogte stellen
Bvd
Varkensteam Posthouwer-Boerkamp
zon-hitte-protocol